dinsdag 12 maart 2013

Barbie


Vianne maakt dat je de wereld wilt veranderen in een zonnige plek waar de oude weduwnaar opeens de moed bij elkaar kan rapen om de eenzame weduwe met een bonbonnetje te verleiden. Vianne verwarmt je hart en streelt je zinnen. En daarna voel je je een saaie suffe kantoorbediende die nu eenmaal geen chocolaterie in Frankrijk heeft maar werkt in een troosteloze kantoortuin. En daarom, lieve Lezer, kijken wij naar Barbie. Want Barbie heeft het zelf niet goed door maar Barbie is er nog veel slechter aan toe dan wij. Barbie heeft namelijk geesten in huis. Ze hoort rare geluiden in huis. En alsof dat niet al erg genoeg is heeft Barbie een dochter die Angelina heet en een man, Mike, die de hele dag met zijn hand in zijn kruis zit te krabben. Mike gelooft niet zo in geesten maar krijgt wel kippenvel als hij in de babykamer komt. Mike vraagt zich af of die geesten ook aan Barbies reet zitten.

Die geesten zijn er echt want als Angelina in haar eigen bedje ligt dan begint ze te huilen. Maar zodra je haar weer oppakt dan heeft ze nergens meer last van! Bep – het medium gehuld in panterprint – haalt de geest van een ouwe vrouw uit de babykamer en voorspelt een tweede zwangerschap voor Barbie.

Mike wil niet nog een kind want hij wordt volledig in beslag genomen door zijn haat voor Barbies hond Gucci. Deze zwartwitte chihuahua wordt nooit uitgelaten en hij wordt uitgescholden wanneer het arme beestje dan uiteindelijk maar in huis gaat poepen. Mike is ook boos wanneer hij één van Barbie’s vele dildo’s in zijn bureaula vindt. Gelukkig is dit de kleine dildo die Barbie bijna nooit meer gebruikt omdat ze hem niet goed voelt. Ze suggereert dat ze hem voor haar kont zou kunnen gebruiken.

Vianne gaat naar bed met een gitaarspelende stadspiraat die gespeeld wordt door Johnny Depp. Ze hebben nota bene seks op een boot versierd met witte lakens terwijl hij eerst uren naar haar heeft willen luisteren. Barbie doet het met felroze vibrators en met die enge anabool Mike. Niemand kan zo goed zijn als Vianne maar bijna iedereen heeft het beter voor elkaar dan Barbie. 

maandag 11 maart 2013

Chocola



Gisteren landde ik – na een weekend in Genève –  om half acht ‘s ochtends op Nederlandse bodem. Mijn dochter was nog bij haar opa en oma en zou later die dag terug naar huis komen. Zo zat ik dus om kwart over acht op een zondagmorgen alleen thuis. Om voor afleiding te zorgen besloot ik brownies te bakken en naar “Chocolat” te gaan kijken. "Chocolat" is een hartverwarmend fabel met Juliette Binoche en Johnny Depp. Vianne, een heerlijke avontuurlijke vrouw met gebloemde schorten, lange rokken en felgekleurde hakken, opent in een benepen katholiek dorp een chocolaterie tijdens de vastentijd. Het dorpje staat onder het strenge bestuur van de burgemeester, de Comte de Reynaud. Deze Comte schrijft zelfs de preken voor de lokale pastoor. Viannes doen en laten wordt vanzelfsprekend met afschuw en argusogen gevolgd. Deze vrouw – die niet eens naar de kerk gaat – maakt zulke lekkere chocolade dat ze ieders zinnen weet te prikkelen. Langzaam smelt het dorp voor de hartelijkheid en chocolade van Vianne. De film is zinnenprikkelend met al die beelden van chocolade die gesmolten, gegoten en in amandelen gedoopt wordt. De film is hartverwarmend, optimistisch en lief. Het spreekt voor zich dat ik de film al vaker heb gezien. Hij wordt uit de kast getrokken in tijden van nood.

En dan Barbie. “Huisje Boompje Barbie”: het nieuwe seizoen van een realityserie rondom een meisje dat zichzelf Barbie laat noemen. Barbie is in alle opzichten lelijk. Haar zonnebank oranje gelaat steekt af tegen haar veel te bleek geblonde haar.  Volgens mij zijn haar wenkbrauwen getatoeëerd. Met open mond zit ik telkens maar weer te kijken naar Barbies glimmende lippen die dezelfde kleur hebben als haar kapsel: spermawit. Voor de rest is alles aan haar roze of het glittert. Mensen kijken tegen haar op, zegt ze zelf, logisch: “als je zoiets bereikt op zo’n jonge leeftijd”. Grappig, want haar carrière bestaat uitsluitend uit het maken van ruzie en het openen van zonnestudio’s. Inderdaad een lichtend voorbeeld.

Waarom kijken naar zo’n serie? Als troost in bange tijden, uit nieuwsgierigheid of opluchting (over de normale teint van je eigen gelaat)? Vianne maakt dat je een chocolaterie wilt beginnen in Frankrijk, dat je iedere mishandelde vrouw onder je hoede wilt nemen, dat je mensen bij elkaar wilt brengen en een dorp wil veranderen en verwarmen. Wat is Barbies functie? Morgen het antwoord op die vraag…