donderdag 9 februari 2012

Valentijnsdag


Niets zegt zo duidelijk “ik houd van jou” als een felroze pluchen hart op sneakers. Of een teddybeer waarop staat “You and Me”. Of een zakje M&M’s voor die speciale persoon in je leven! De M&M op de voorkant van het zakje – voor de gelegenheid is deze roze – neemt een verleidelijke pose aan. Haar knietjes zijn kuis over elkaar geslagen maar door de hoogopgetrokken sokjes, die aan jarretels doen denken, ziet ze er uit als een pin-up. Haar wimpers zijn duidelijk voorzien van mascara en ze vormt zo’n opgewonden pruilmondje. De inhoud van het zakje bestaat uit heel smakelijke wit, rood en roze melkchocolade M&M’s. Deze Valentijns-M&M is heel anders dan die twee eigenwijze M&M’s die je op de reclame ziet terwijl ze voetbal aan het kijken zijn.

Amerika verklaart binnenkort massaal zijn liefde en doet dit met hele bijzondere cadeautjes. Nederlanders laten zich deze fantastische feestdag altijd door de neus boren door hun sceptische en calvinistische vooroordelen over Valentijnsdag. Die “het is allemaal overgevlogen uit Amerika” en“Valentijnsdag is hier geen traditie”- kolder moet nu maar eens afgelopen zijn. Ik ben hier om U het volgende te vertellen: Gun Uzelf nu toch eens wat liefde! Met Uw verjaardag accepteert U toch ook een cadeau? Sinds wanneer is commercieel uitgebuite liefde geen liefde meer? Denkt U nu werkelijk dat Anna Nicole Smith trouwde met die 89-jarige ziekelijke oliebaron omdat ze vond dat hij zo’n lekker kontje had? Natuurlijk niet. Dat kontje zat al jaren in een rolstoel: zijn miljoenen deden haar hart sneller kloppen. De één valt op een perfect symmetrisch gezicht, de ander op financiële zekerheid en je hebt dwazen die verliefd worden op een goed karakter. Die laatste groep is vaak naarstig op zoek naar een partner die “lekker gewoon en spontaan” is. Het is volstrekt geaccepteerd om te zeggen dat de liefde van de man door de maag gaat. Waarom mag de liefde dan niet om de hals gaan (Tiffany Hearts® double-row pendant with diamonds in platinum, large), om de schouder (die mooie groene classic flap bag van Chanel), aan de voet (zwart leren Crosspiga pumps van Louboutin) of op het lichaam (Un jardin après la mousson van Hermès)? Doet U mij nou gewoon een lol en stuur alstublieft een kaart, koop een doos chocolade of – en dit is voor de hele moedigen onder U – koop een fles heerlijke eau de toilette voor Uw geliefde. Bereid een smakelijke maaltijd en ruim na afloop de vaatwasmachine in en ik zweer het U: Uw partner zal de woorden “verdorven” en “commercie” niet meer in de mond nemen.

Heeft U het moeilijk met romantiek en ontbeert U inspiratie dan kan ik U het volgende advies van de hand doen: www.ballonnenspecialist.nl waarop U voor 19.95 Euro een valentijn ballon kunt bestellen. De ballon is – gek genoeg – in de aanbieding (normaal gesproken kost hij 21.95). “Uw geliefde krijgt een mysterieuze lichte doos aangeboden waaruit na opening de ballon, gevuld met ongevaarlijk helium, tevoorschijn zweeft. De ballon blijft minimaal anderhalve week in de lucht zweven. Uw persoonlijke liefdes boodschap [sic!] komt op een kaart bij de ballon”, aldus de website. Mijn hart zou persoonlijk een sprongetje maken wanneer Echtgenoot mij met zo’n Sing-a-tune Love ballon JUMBO formaat zou verrassen. Ik wacht met spanning op 14 februari.

Mijn nieuwste culinaire obsessie is het vegetarische en biologische “super natural every day” kookboek van Heidi Swanson, een chef uit San Francisco en oprichter van het blog “101 cookbooks”. In vier dagen tijd maakte ik vier recepten uit haar boek. Alle vier lekker en niet moeilijk te maken. Voor vandaag gebruik ik haar broccoli gribiche. De gribiche die zij maakt wijkt af van de standaard door het ontbreken van augurk en het gebruik van dragon en bieslook. U kunt het ook bij peterselie alleen laten. Ik ben een fan van dragon dus ik heb het bijna altijd in huis maar ik verwacht niet dat dit een algemeen bekend verschijnsel is.
Ik heb de hoeveelheden die zij gebruikt hier overgenomen hoewel ik me er zelf niet aan heb gehouden. De hoeveelheden luisteren niet zo nauw bij dit soort gerechten. Wanneer U de hoeveelheden halveert dan heeft U voor twee personen genoeg. Dit is lekker voor de lunch of als eenvoudig diner.

Voor zes personen:

680 gr kleine of klein gesneden aardappelen (niet groter dan Uw duim), ongeschild, gewassen en gedroogd
120 ml + 2 el olijfolie
grof zeezout
340 gr broccoli, verdeeld in roosjes
2 el rode wijnazijn
4 grote eieren, hardgekookt
1 tl Dijonmosterd
1 tl kappertjes
2 sjalotjes
1 tl fijngesneden peterselie
1 tl fijngesneden dragon
1 tl fijngesneden bieslook

Verwarm de oven voor op 205 graden Celsius. Plaats één bakplaat hoog in de oven, en één in het midden van de oven.

Gebruik je handen om de aardappelen met 1 eetlepel olijfolie te vermengen. Besprenkel met grof zeezout. Stort de aardappelen op de middelste bakplaat. Rooster de aardappelen tot ze gaar zijn.

Ongeveer een kwartier voordat de aardappelen gaar zouden kunnen zijn, stort u de broccoli (eveneens voorzien van een dun laagje olijfolie en zeezout) uit op de bovenste bakplaat. De broccoli en aardappelen moeten ongeveer tegelijkertijd gaar zijn en van mij mag de broccoli ook iets geroosterd zijn.

De gribiche: maak het eigeeel van één van de hardgekookte eieren fijn met een vork. Giet er onder constant roeren de olijfolie bij. De saus moet er glad en romig uitzien. Voeg de azijn en dan de mosterd toe. Roer de kappertjes, sjalotjes, de kruiden en wat zout door de saus.
Hak de resterende eieren grof en voeg aan de saus toe.

Doe de aardappelen en broccoli in een grote kom en giet de saus erover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten