maandag 11 maart 2013

ChocolaGisteren landde ik – na een weekend in Genève –  om half acht ‘s ochtends op Nederlandse bodem. Mijn dochter was nog bij haar opa en oma en zou later die dag terug naar huis komen. Zo zat ik dus om kwart over acht op een zondagmorgen alleen thuis. Om voor afleiding te zorgen besloot ik brownies te bakken en naar “Chocolat” te gaan kijken. "Chocolat" is een hartverwarmend fabel met Juliette Binoche en Johnny Depp. Vianne, een heerlijke avontuurlijke vrouw met gebloemde schorten, lange rokken en felgekleurde hakken, opent in een benepen katholiek dorp een chocolaterie tijdens de vastentijd. Het dorpje staat onder het strenge bestuur van de burgemeester, de Comte de Reynaud. Deze Comte schrijft zelfs de preken voor de lokale pastoor. Viannes doen en laten wordt vanzelfsprekend met afschuw en argusogen gevolgd. Deze vrouw – die niet eens naar de kerk gaat – maakt zulke lekkere chocolade dat ze ieders zinnen weet te prikkelen. Langzaam smelt het dorp voor de hartelijkheid en chocolade van Vianne. De film is zinnenprikkelend met al die beelden van chocolade die gesmolten, gegoten en in amandelen gedoopt wordt. De film is hartverwarmend, optimistisch en lief. Het spreekt voor zich dat ik de film al vaker heb gezien. Hij wordt uit de kast getrokken in tijden van nood.

En dan Barbie. “Huisje Boompje Barbie”: het nieuwe seizoen van een realityserie rondom een meisje dat zichzelf Barbie laat noemen. Barbie is in alle opzichten lelijk. Haar zonnebank oranje gelaat steekt af tegen haar veel te bleek geblonde haar.  Volgens mij zijn haar wenkbrauwen getatoeëerd. Met open mond zit ik telkens maar weer te kijken naar Barbies glimmende lippen die dezelfde kleur hebben als haar kapsel: spermawit. Voor de rest is alles aan haar roze of het glittert. Mensen kijken tegen haar op, zegt ze zelf, logisch: “als je zoiets bereikt op zo’n jonge leeftijd”. Grappig, want haar carrière bestaat uitsluitend uit het maken van ruzie en het openen van zonnestudio’s. Inderdaad een lichtend voorbeeld.

Waarom kijken naar zo’n serie? Als troost in bange tijden, uit nieuwsgierigheid of opluchting (over de normale teint van je eigen gelaat)? Vianne maakt dat je een chocolaterie wilt beginnen in Frankrijk, dat je iedere mishandelde vrouw onder je hoede wilt nemen, dat je mensen bij elkaar wilt brengen en een dorp wil veranderen en verwarmen. Wat is Barbies functie? Morgen het antwoord op die vraag… 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten