donderdag 29 november 2012

Wasbare luierkontjes


Dit informatieve stukje schreef ik op verzoek. Misschien heb jij er ook wat aan.
Wanneer je zwanger bent komt er ongelooflijk veel op je af. Je moet veel beslissingen nemen. Er moet van alles worden gekocht, geregeld en beslist. Voor mij gold dat ik nog meer bewust werd van de wereld waarin ik mijn dochter zou grootbrengen. Nog meer dan vroeger vond ik het belangrijk om op een verantwoorde en duurzame wijze met de natuur om te gaan. Ik wilde eigenlijk alleen nog maar biologisch eten en werd steeds voorzichtiger met het gebruik van cosmetische producten. Voor mij was het logisch om wasbare luiers te gaan gebruiken van biologisch katoen. Deze keuze is een persoonlijke en dit artikel beoogt geen ouders over de streep te trekken. In dit artikel wil ik zo eerlijk mogelijk weergeven wat ik als de voor- en nadelen van wasbare luiers heb beschouwd. Misschien ben je nu zelf zwanger en denk je na het lezen hiervan dat je ook wasbare luiers wilt gaan gebruiken. Wanneer je de verschillen tussen wasbare luiers en wegwerpluiers kent dan kun je in ieder geval een welovergewogen beslissing nemen. Ik kom vaak ouders tegen die best geïnteresseerd zijn in het gebruik van wasbare luiers maar die, ten onrechte, denken dat dat allemaal ongelooflijk ingewikkeld is of heel veel werk.

Mijn ervaring
In de eerste paar maanden van het leven van je baby lijkt het wel alsof je voortdurend aan het wassen bent. De wasmachine maakt overuren en wasrekken zijn voortdurend gevuld. In die fase is het dan ook helemaal geen extra werk om wasbare luiers te gebruiken. Een beetje was meer of minder merk je echt niet.
Ik vond het een heel raar idee om de tere huid van een pasgeboren baby’tje te omhullen met zo’n plastic wegwerpgeval en haar dan wel in te bakeren in een zachte, biologische, katoenen doek. Totdat baby’tjes vast voedsel krijgen is de poep van een baby okergeel en vloeibaar. Helemaal niet vies en het stinkt ook niet. Ik spoelde de luiers vaak onder de kraan uit of liet ze weken in mijn plastic emmer gevuld met water en soda. Over het voorweken van de luiers zijn de meningen verdeeld (niet iedereen vindt dit nodig). Aan het eind van de dag deed ik dan de was. Alle rompertjes, spuugdoekjes, hydrofielluiers werden direct meegewassen. In de loop van de tijd, toen mijn dochter groter werd, hoefde er steeds minder te worden gewassen en leverde de luiers drie extra wasjes per week op. Dat valt dus wel mee.
Mijn dochter had nooit luieruitslag. Een katoenen luier moet je vaker verschonen dan een wegwerpluier. Je laat de billen dus minder lang broeien in de luier.
Door een katoenen luier wordt de luierkont van je baby ietsje groter. Je moet daar met rompertjes rekening mee houden. Koop ze dus een maandje groter.
Met reizen is het gebruik van katoenen luiers wat lastig. Een halve dag weg is geen probleem. Je brengt je wetbag (vuile luiertas) mee om de vieze luiers in te bewaren en eenmaal thuis gooi je ze in de wasmachine. Als je echter een paar dagen weggaat dan zijn wasbare luiers lastig. Ik vond het persoonlijk te belastend om al die vieze luiers met me mee te zeulen en in toiletten van wegrestaurants uit te spoelen. Tijdens mijn reizen gebruik ik tegenwoordig dan ook de minst milieubelastende wegwerpluiers. 
De praktische uitvoering
Tegenwoordig heb je ongelooflijk veel verschillende soorten wasbare luiers. Je kunt ervoor kiezen om, zoals ik, eenvoudige biologisch katoenen vouwluiers te kopen die je vastmaakt met een snappie (een luierklemmetje) en daar een overbroekje overheen te doen. Er zijn echter ook voorgevormde luiers en alles-in-éénluiers die je aantrekt als een wegwerpluier en die je direct in zijn geheel in de wasmachine kunt gooien. Op websites als kaatjekatoen.nl, deluierspecialist.nl en lieveluiers.nl kun je alle verschillende soorten luiers vinden en bestellen.
Wat ik kocht:
eenentwintig katoenen luiers (ik gebruikte vouwluiers die ik vastspelde met een snappie (een luierklemmetje). Aangezien die luier volledig nat wordt, moet daar een overbroekje overheen. Je kunt ook luiers kopen met klittenband of luiers die je sluit met drukknoopjes. De eenvoudige katoenen luiers zijn echter het allergoedkoopst.
vier overbroekjes (ik gebruikte overbroekjes van ademend nylon die praktisch droog uit de was komen).
Nu mijn dochter tien maanden is moet ik andere maat luiers en overbroekjes gaan aanschaffen. Ik twijfel nog een beetje over welke ik nu ga gebruiken. Ik overweeg dezelfde vouwluiers maar dan een maat groter. Ik wil nu ook eens de overbroekjes van wol gaan proberen: ofwel de wolwikkels ofwel de dubbelgebreide wollen broekjes.
twee nachtinleggers
een pak snappies (luierklemmetjes)
een plastic emmer met afsluitbare deksel
soda om de luiers in te weken
2 alles-in- éénluiers voor ‘s nachts en voor bij het zwemmen
1 wetbag (ook wel vuile luiertas genoemd) om de vieze luiers in te doen wanneer je onderweg bent. Deze tas is ook handig om mee te nemen naar het zwembad voor je natte bikini. 
De voordelen
Kostenbesparend: katoenen luiers zijn wasbaar dus je kunt ze zo vaak hergebruiken als nodig is. Het levert al snel een besparing van achthonderd euro per kind op. Bij een tweede kind is deze besparing zelfs vijftienhonderd euro omdat de tweede keer geen aanschaf van nieuwe wasbare luiers nodig is. Aan de andere kant heb je natuurlijk wel een hogere energierekening door de drie extra wasjes per week. 
Beter voor het milieu: zelfs wanneer het wassen en drogen van de luiers meegerekend wordt, blijft de wasbare luier absoluut in het voordeel vergeleken met de wegwerpluier. Kinderen die katoenen luiers gebruiken zijn over het algemeen veel eerder zindelijk. Dit levert een beduidend voordeel op voor het milieu. Zorg bij het wassen van de luiers wel voor een volle machine, gebruik een ecologisch wasmiddel en droog de was het liefst buiten aan de lijn. Koop bovendien luiers van biologisch katoen. Wasbare luiers zorgen voor 1,5 keer minder uitstoot van broeikasgassen dan wegwerpluiers (uitgaande van wassen op maximaal 60 graden, en drogen in de wasdroger). Droogt u luiers aan de lijn, dan is de CO2-uitstoot zelfs 2,5 keer lager (bron: Milieu Centraal). Ook op het gebied van landbouwgrond is de wasbare luier zeven keer milieuvriendelijker.
Minder afval: Een baby in een wegwerpluier produceert gemiddeld 600 kilo afval per jaar.
Beter voor je baby: de gel (sodium polyacrylaat), die ervoor zorgt dat luiers langer droog blijven is dubieus. Ik kan me niet voorstellen dat het goed voor het milieu en de huid van een baby is om luiers te produceren die steeds langer droog blijven. In veel wegwerpluiers zit bovendien dioxine. Dit is een bijproduct van het bleken van papier. Dioxine is een zeer giftige stof.
Minder stank: katoenen luiers stinken minder dan een volgezogen wegwerpluier. Ik vond dit een geweldige openbaring. Een katoenen poepluier is veel minder onwelriekend dan een wegwerpluier. Geen idee waarom.
Esthetischer: wasbare luiers en overbroekjes zijn ongelooflijk veel mooier dan wegwerpluiers. Met name de overbroekjes zijn in prachtige kleuren en dessins te verkrijgen. Buitenstaanders zullen niet snel naar de luier van je kind kijken maar voor mijzelf geldt dat ik die wegwerpluiers er nogal treurig uit vind zien. Ik word blij van mooie luierkonten! 
Kind wordt eerder zindelijk: in wegwerpluiers worden de billen zo droog gehouden dat kinderen helemaal niet merken dat ze geplast hebben. De noodzaak om zelfstandig naar de toilet te gaan is hierdoor minder groot. Pampers verkoopt luierbroekjes voor kinderen tot 39 kilogram (!). Uit onderzoek is gebleken dat in 1996 kinderen vijf tot acht maanden later zindelijk waren dan dertig jaar daarvoor. Die tendens lijkt zich voort te zetten. Ik denk niet dat het een betoog behoeft om uit te leggen dat dit een zeer onwenselijke situatie is.
Vasthouden aan idealen: soms baal ik natuurlijk ook weleens van al dat extra “gedoe”. Dan zie ik dat mijn dochter dolenthousiast reageert op dat lelijke plastic Fisher Price speelgoed op het consultatiebureau en realiseer ik me dat het voor haar niets uitmaakt of ik een ecologische wegwerpluier, een wasbare katoenen luier of een Pamper om haar kont trek. Ze zal heus niet direct opgroeien voor galg en rad omdat de appelstroop tóch toegevoegde suikers blijkt te bevatten of haar zelfgemaakte prutje voor de gelegenheid in de magnetron moest worden opgewarmd. Ik wil het alleen niet. Ik wil niet kiezen voor gemak. Uiteindelijk gaat het erom dat je je kind een gelukkige jeugd bezorgt en je achter je beslissingen kunt blijven staan. Waar je ook voor kiest.
De nadelen
Vaker verschonen: de wasbare luier zuigt zich vol urine, wordt nat en je moet je kind dus vaker verschonen.
Je hebt meer was.
Met reizen is het onhandig.
Na een bepaalde leeftijd als de baby vast voedsel krijgt wordt het uitspoelen van de luier vies. Je kunt dit probleem ondervangen door de ontlasting op te vangen in een inlegger. De inlegger leeg je in het toilet en inlegger en luier kunnen zo de wasmachine in.
De meeste kinderdagverblijven accepteren wasbare luiers waarschijnlijk niet. Het zou kunnen dat een wasbare alles-in-éénluier wel geaccepteerd wordt. Je hebt er dan wel een paar extra nodig.
Misschien helpt dit je in het maken van een keuze voor een bepaalde luier. Dan kun je daarna lekker gaan nadenken over het inrichten van de babykamer, de aanschaf van het allereerste rompertje en een kinderwagen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten