donderdag 3 mei 2012

Verborgen talenten


Er zijn mensen die vliegensvlug het begin van een rol plakband kunnen terugvinden of die, wanneer de rest van het tafelgezelschap het uit pure wanhoop heeft opgegeven, nonchalant dat restje ketchup uit de fles slaan. Je hebt er ook bij die elke knoop uit een kettinkje kunnen halen of mensen met een intern kompas. Echtgenoot kan lesgeven zonder horloge omdat hij “aan zijn water voelt” wanneer het tijd is. Mijn moeder onthoudt elke verjaardag. Ook verjaardagen van klasgenootjes bij wie ze vijftig jaar geleden in de klas heeft gezeten en die ze sinds die tijd niet meer heeft gezien. Een vriendin van mij kan nog steeds alle liedjes van Kinderen voor Kinderen uit het hoofd zingen. Je hebt mensen met een uitzonderlijk talent voor het inpakken van de afwasmachine, mensen die alle hoofdsteden kunnen opnoemen, die geweldig kunnen poseren voor de foto (maar in werkelijkheid helemaal niet zo knap zijn), mensen die iets beginnen en het nooit afmaken en mensen die altijd aardig gevonden worden door poezen. Wij hebben een vriend die fantastisch kan bestellen in restaurants en cafés. Ik volg hem meestal lijdzaam omdat ik mijn meerdere in hem moet erkennen. Zelf onthoud ik altijd wat mensen niet lusten. Zelfs van mensen die ik al jaren niet meer heb gezien kan ik me herinneren dat ze een hekel hebben aan kikkererwten. Ook heb ik een sterk geheugen voor kinderversjes  – het Fluitketeltje, Zwart Bessie, het poep- en piesmenuet, Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan –  noem het maar op, en ik kan het reciteren. Aan de universiteit had ik een docent die werkelijk elke datum kon onthouden, niet alleen belangrijke jaartallen in de levens van kunstenaars maar ook in de levens van zijn studenten. Het was fascinerend. Eerste edities, trouwdata, sterfdata: het zit allemaal in zijn hoofd.

Wanneer ik uit de metro in New York city stap dan ben ik altijd verdwaald, ook al heb ik in New York gewoond en kom ik er nog steeds heel regelmatig. Ik heb gewoon totaal geen richtingsgevoel. Sommige mensen weten altijd waar noord is. Dat is handig. Het is ook handig om te weten wanneer je wit kunt dragen of wanneer je heel goed bent in inparkeren of mensen van het vliegveld halen. Het zijn talenten die niet zomaar onder tafel geveegd mogen worden. Je hebt er iets aan wanneer je altijd kunt zien dat iemand naar de kapper is geweest of wanneer je al je douchespullen perfect op het randje van het bad kunt laten balanceren. Wat ik ook heel goed kan is het fabriceren van een hele maaltijd op basis van restjes. En, ik win vaak prijzen uitgeloofd door tijdschriften. Eén keer zelfs een volledig georganiseerde reis naar Vancouver.

Kunt U ook cadeautjes inpakken met zo min mogelijk plakband? Of een maand doen met een restje tandpasta? Heeft U altijd een paraplu bij U als het gaat regenen? In het boek “You are good at things” noemt en categoriseert Andy Selsberg allerhande onderbelichte talenten. Want waarom is het eigenlijk indrukwekkender dat iemand handig is met de computer dan dat iemand mooie figuurtjes kan maken met paperclips? Je maakt vast ontzaglijk veel indruk wanneer je iemand belt op de sterfdag van diens opa.
Nu ben ik ongelooflijk benieuwd geworden naar Uw verborgen talent. Deel alsjeblieft met mij – op Facebook, als comment onderaan dit blog of per email – Uw talenten!

Op http://evakooktover.blogspot.com/ volgt vanmiddag een recept voor een heerlijke rabarber aardbeientaart.
xoxo!
Eva 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten