Ik verslikte me bijna in mijn toast met
abrikozenjam toen ik eergisteren mijn virtuele krant “opensloeg” en tussen de
overlijdensadvertenties zag staan dat Berthe Meijer op 10 juli is overleden.
Dit nieuws was mij ontgaan. Wellicht was het overschaduwd door het overlijden
van Rutger Kopland in dezelfde week. Het is een bijzondere samenloop van doden.
De dichter die zo mooi schreef over jonge sla en de schrijfster van het
kookboek waarmee ik voor het eerst begon met koken. De kookcursus van het
buurthuis in de Vinkenstraat en het kinderkookcafé niet meegerekend.
Het NRC Handelsblad Kookboek van haar hand heb ik dikwijls geraadpleegd. Mijn
vader reisde al heel vroeg de wereld over en zette mij thuis de meest exotische
maaltijden voor dus ik heb me pas recent gerealiseerd hoe bijzonder het
eigenlijk was dat Berthe al met Noord-Afrikaanse en Aziatische recepten aankwam
terwijl de spruitenlucht nog in menig Hollanse keuken hing. Zij leerde ons
tabouleh eten voordat het “in” was virtueel mee te protesteren met de betogers
op het Tahrirplein in Caïro of om Instagramfoto’s te maken in Marrakech.
Overigens zien met Instagram alle foto’s eruit alsof ze in de jaren zeventig in
Beirut zijn genomen.
Soms maak je kennis met mensen die je nooit
zult ontmoeten. En soms denk je dan te weten dat je het goed met ze zou kunnen
vinden. Ik denk dat ik Berthe een leuk mens had gevonden. Net zoals ik denk dat
ik Jamie Oliver een leeghoofd zou vinden en Mick Jagger een vervelende
zeikdoos, maar dat terzijde.
Voor Berthe, die de Holocaust overleefde en
tegelijkertijd met Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen zat, is het
leven na de oorlog nooit meer eenvoudig geworden. Voor haar is er nooit vrede gekomen:
in haar hoofd is het altijd oorlog gebleven. Haar voorraadkasten stonden altijd
vol, ze durfde niet in drukke bussen, stapte nooit in de lift en ze bewoonde
slechts huizen die voorzien waren van goede schuilplaatsen. Toen ze kon
terugkijken op haar leven schreef ze haar memoires Leven na Anne Frank. Niet om te kunnen berusten in het verleden,
niet om af te sluiten en niet om te vergeven maar om te verklaren waarom zij,
en andere oorlogssslachtoffers, is [en zijn] zoals ze is. Oorlog in haar hoofd
maar toch ook de energie om er iets van te maken. Ze wilde de moffen (haar
woorden) niet de eer geven om verdrietig in een hoekje te gaan zitten. Ze
voelde zich aan de doden verplicht om iets van het leven te maken. Ze woonde drie
jaar lang onder Gerard Reve en Hanny Michaelis op de Oude Achterburgwal. Ze had
drie jaar lang een verhouding met Ischa Meijer die ze als baby nog had
meegemaakt in Bergen-Belsen. Ze werd culinair recensente bij NRC Handelsblad en
schreef verschillende kookboeken. Voor mij was ze een groot voorbeeld omdat ze
nooit kwam met antwoorden, oplossingen en vrolijke prietpraat over vergeving.
Ze leefde met alle gruwelijkheden van haar verleden en maakte er desondanks
iets van. Desnoods met dure bonbons, cream cheese of twee ons ossenworst.
Berthe kon zichzelf gelukkig koken.
Berthe, rust zacht.
Jonge Sla
Alles kan ik
verdragen,
het
verdorren van bonen, stervende bloemen, het hoekje
aardappelen
kan ik met droge ogen
zien rooien,
daar ben ik
werkelijk hard
in.
Maar jonge
sla in september,
net geplant,
slap nog,
in vochtige
bedjes, nee.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten