“Een derde van de Nederlanders kiest op
Eerste Kerstdag voor simpel en gezellig: ze gaan gourmetten.” Aldus Sigrid,
verantwoordelijk voor het kerstassortiment van Albert Heijn. Met andere
woorden, en dit stemt mij bijzonder treurig, een derde van de Nederlanders eet
met Kerst een gebakken ei of stukjes paprika en wacht ondertussen tot het
tartaartje in het andere pannetje klaar voor consumptie is. Sigrid: “Aan
gourmetproducten besteden we veel aandacht. Met een vegetarisch gourmetassortiment
met vegaburgertjes of met een kinderassortiment met vlees gevormd als
kerstbomen”. Vlees gevormd als kerstbomen! Is dit niet één van de engste dingen
die U ooit heeft gehoord? Dit is nog enger dan toen ik vorige week hoorde dat
Diederik Samsom was uitgeroepen tot politicus van het jaar. En dan
vegaburgertjes. Niet binnen te houden, die dingen. Tenzij U een liefhebber bent
van een gepatenteerde mix van tarwe- en soja eiwitten, natuurlijk. Zo wordt het
wel heel lastig om er een zalig Kerstfeest van te maken.
Mocht u onverwacht toch smullen van al die “heerlijkheden”
dan doet Libelle wat tips van de hand om toch slank te blijven. Tip drie luidt:
kleinere porties. Libelle: “Uit een Australisch onderzoek is gebleken dat de
eerste hap van jouw feestmaal 90 procent van de smaak bevat”. Als U dit nog
kunt volgen dan mag U me mailen of een bericht onder mijn blog achterlaten. “Neem
dus van alles een kleinere portie om optimaal te genieten en toch gezond de
kerstdagen door te komen”. Als negentig procent van de smaak in het eerste
hapje zit dan lijkt mij dat je de rest van het eten wel weg kunt gooien. Tien
procent van de smaak verdeeld over 98 procent van het eten wordt namelijk
volgens mij nogal flauw. Het eerste hapje van zo’n vleesboom is dus blijkbaar
nog lekker en daarna eet U gehaktsparren zonder smaak. “Vind je het moeilijk om
de portiegrote (sic!) te bepalen en het daarbij te houden? Lees de beste tips
om je portie te verkleinen”. Libelle komt met zulke goede tips dat ik U zeker
zou aanraden verder te lezen. Bijvoorbeeld: “Als je gezond de kerstdagen door
wilt komen, moet je iets verder kijken dan je neus lang is. Standaard dingen
als boter kun je gemakkelijk vervangen voor gezondere varianten als olijfolie”. U kunt beter een liter olijfolie over Uw brood gieten dan er een klontje roomboter op smeren. Ja, lezer, verder kijken dan Uw neus lang is, dus! Deze kerst.
Een heel gelukkig Kerstfeest!
duh!
BeantwoordenVerwijderenwat eten jullie met kerst?
Mijn moeder beantwoordde die vraag altijd met: "gebakken brugleuning en sneulen met pompeluiten" maar vooralsnog denk ik aan:
BeantwoordenVerwijdereneen cocktail met gerookte makreel en mierikswortel
gegrilde zeebaars met rode uienmarmelade
aardappelpuree met groene kruiden en citroen
bospeen, venkelknol, meiknol, biet, pastinaak etcetera in de oven
stoofpeertjes
chocoladepavlova met frambozen en room
Tweede Kerstdag bij Schoonmoeder. Geen idee wat zij aan het bekokstoven is! En jij, gourmetten?