Paula Deen, de
“southern belle” en tv-kok uit Savannah, Georgia, ontving nooit eerder zoveel
reacties op een recept als op haar recept voor “English peas” dat ze op haar
website plaatste. Paula – je cholesterol stijgt al als je naar haar kijkt –
Deen, een aantal keer te gast bij Oprah Winfrey, bekend van het Food Network,
eigenaresse van verschillende restaurants waar ze gefrituurde kip, zoete
aardappelen, mac ‘n cheese en deep fried Twinkies (het Elvis-dieet zeg maar)
verkoopt en oprichtster van haar eigen lifestyleblad plaatste een recept dat
zelfs voor mensen die nog geen ei kunnen koken eenvoudig is.
Hier komt ie:
“Smelt de boter
in een kleine pan. Voeg de doperwten toe. Kook op middelhoog vuur totdat de
erwten warm zijn”.
Onder deze woorden
staat een link met een optie om het recept uit te printen. Stel je voor dat je
een stap in het kookproces vergeet!
Lezers van haar
website vullen het recept waar nodig aan. Sommigen zijn zo dapper zout of peper
aan de erwtjes toe te voegen. Anderen vinden dat bacon op zijn plaats is.
Milliebet vindt het een fantastisch recept omdat haar grootmoeder de doperwten
al vijftig jaar zo klaarmaakt. Thatchedpalace was nerveus toen hij het gerecht
voor het eerst klaarmaakte maar heeft het recept nu zo goed onder de knie
(restaurantkwaliteit, al zegt hij het zelf) dat hij zelfs gasten durft uit te
nodigen om bij hem te komen eten. Het is duidelijk een recept waar je alle
kanten mee op kunt want er zijn meerdere lezers die voorstellen om een zak
doperwten te kopen die geschikt is voor de magnetron en dan later de boter toe
te voegen. Wil je Franse in plaats van Engelse doperwten maken dan voeg je nog
wat blaadjes sla aan de pan toe, aldus smontg01. Zoiets extravagants doe je
uiteraard alleen op feestdagen. ImBacon giet er graag hete thee over. De
variaties zijn eindeloos: wat te denken van pattipoopidoo die de erwtjes ter
gelegenheid van een barbecue aan stokjes heeft geregen en de gesmolten boter in
aparte schaaltjes heeft geserveerd? Een Ierse versie? Voeg whiskey toe!
Adviezen zijn er
te over. Je moet de doperwten wel uit het blik halen en het recept werkt
bijvoorbeeld niet met spliterwten! Laat voor een magere variant de boter weg en
voor een koolhydraatarme variant de erwtjes.
Voor de
goedgeaarde Amerikaan is het echter niet altijd te volgen waarom Paula met het
recept voor Engelse doperwten komt. Waarom niet gewoon Amerikaanse erwtjes? En
kun je English Peas ook maken met maïs?
Dit recept heeft
de culinaire wereld voor velen op zijn kop gezet. Shannon kon haar toekomstige
schoonmoeder eindelijk laten zien dat ze kan koken. Wie had ooit kunnen
bedenken dat doperwten en boter zo’n smakelijke combinatie konden vormen?
Chapeau voor Paula Deen!
Gisteravond
maakte ik een aardappelsalade met mieriksworteldressing. Zo’n salade die je zou
kunnen meenemen wanneer iemand een barbecue georganiseerd heeft op het strand.
Op het stránd (of vooruit park of tuin) en dus niet ergens op een balkon midden
in de stad zodat alle buren hun was binnen moeten halen. Is het alweer bijna
zover dat we buiten kunnen eten? Het lijkt altijd zo zalig om dit te doen
totdat je achter komt dat je heerlijke eten wordt overheerst door de geur van de
citronellakaarsen die je overal hebt moeten neerzetten om de muggen op afstand
te houden. Afijn, die salade kan ook heel goed binnen gegeten worden. Ik at er bietjes en vis met chermoulasaus bij. Voor toe had ik een
aardbeien rabarbertaart gebakken (recept volgt op Eva kookt over).
Ik ga geen exacte
hoeveelheden geven voor deze salade. Maak gewoon een hoeveelheid aardappelen
die voor jou acceptabel is en verzin hoeveel mieriksworteldressing je daarbij
nodig hebt. De aardappelen moeten niet drijven in de saus. Bewaar de dressing
die je overhoudt voor een gebraden lamskotelet of een gegrild kippetje (die ik
overigens nooit meer eet). Elk soort vastkokende aardappelen is geschikt voor
dit recept maar ik kocht een zak met regenboogaardappelen. Dat soort voedsel (witte
radijsjes, paarse asperges!) kan ik nooit weerstaan.
Ik gebruikte:
een kilootje
aardappelen, gaar gekookt en in kwarten gesneden
een halve rode
ui, fijngehakt
een eetlepel
witte wijnazijn
2 el zure room
2 el yoghurt
1 el Dijon
mosterd
3 el
mierikswortel (uit een potje mag)
2 el verse dille,
fijngesneden
2 el bieslook, fijngesneden
wat zout en peper
Laat de gare
aardappelen afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd de aardappelen in kwarten.
Maak dan een dressing door de overige ingrediënten in een kom te mengen. Schep
de dressing over de aardappelen. Garneer de salade met nog een paar extra
takjes dille. Bijna van een "Deense" eenvoud, niet?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten